Egy fehérhasú törpesün története.

Receptek Süninek

Nagyon sokaknak probláémát okoz, hogy hogyan is étkeztesse a süniket változatosan.

Én az alábbi dolgokat  főzöm neki:

 

Felhasznált alapanyagok:

 

Csirkehús:  szinte minden része

  1. a nyak csonttal együtt van ledarálva (ezt adagolva, egy –egy evőkanállal, lefagyasztom,) és mindig frissen veszem elő) ezt szoktam keverni májjal, szívvel
  2. a szárnya tövét is le szoktam darálni neki, bár ez zsírosabb, ezt is csonttal együtt és mindig szárazabb hússal van keverve
  3. a combról a porcot is neki szoktam adni, ezt is átküldjük a darálón
  4. máj ezt apróra vágva (ez túl száraz magába, húshoz adom)
  5. szív szintén apróra vágva
  6. ha van tojás benne azt is megkapja
  7. mell , comb apró darabokra vágva

 

Pulykahús:  nagyjából, mint a csirkénél.

Nyúl: a nyuszinak is minden részét , de itt már nagyok a csontok, azt nem kapja meg

Kacsa: ebből is inkább a tojás és a comb

Hal: papa által fogott ponty, nagyobb keszeg, amúr, busa, de majd a nyáron fog neki kicsi halakat is

 

Egyebek:

 

Tojás  sülve, főve

Rizs

 

Zöldségek, gyümölcsök

 

Ezeket kipróbáltuk, beváltak:

 

paradicsom, paprika, uborka, alma, sütőtök, sárgarépa, fehérrépa, zeller,  zöldborsó, kukorica, brokkoli, banán, mandarin

 

Ezeket ki szeretném próbálni:

 

dinnye, szőlő, cseresznye, meggy, szeder, málna, eper, áfonya, gomba 

A dinnyét kipróbáltam, a görögöt, azt szépen nyalogatta, de enni nem ette meg. Szőlő sem jött be, pesig kimagoztam, leszedtem a héját. Eper az ment, de előtte vékonyan lehámoztam a kis magok miatt. A többi még várat magára, bár úgy gondolom az édesebb gyümölcsök jobban bejönnek.

Mindenből, amit még nem evett, a fokozatosságra törekedjünk, nem tudjuk az új ételekre hogyan reagál. Ha nincs semmi baja, adhatunk többször is neki.

 

Amit összeszoktam dobni neki:

 

Mindent só és más fűszer nélkül készítek. Párolni vagy minimális olajon, vagy tapadásmentes lábasban , ha kell egy pici vizet adok hozzá.

Lehet a husit forrázni is. Ekkor az apró darabokra vágott husit, lobogó forró vízbe dobom.  Egy percre.

Ha nagyon gyorsan kell a kaja, mert eltelt az idő kb. 1 perc a mikróban és ugyanazt érem el, de utána jól el kell keverni, mert összeáll a husi. (ezt nem igazán csinálom)

 

Mivel Jaspi nem eszi meg, a zöldséget, ha nagyobb darabokba teszem neki oda, vagy nagyon -nagyon apróra vágom, vagy lereszelem.  A szemest, mint pl. a borsó, és a kukorica összenyomom. Túlnyomó részt nyersen kapja a zöldséget, gyümölcsöt, hogy ne veszítsen a tápértékéből.

 

1.  A darált nyakat megpárolom,  mikor kész, hozzákeverek valamilyen zöldséget, vagy gyümölcsöt.  

      A darált nyakat megpárolom, mikor kész, hozzákeverek apróra vágott, vagy szétnyomott főt tojást. (én adom a sárgáját is) 

 

2. Csirkemell, comb, nyúl, kis darabokra vágott husi. Párolva, vagy főve. Ha párolom, a fent említett módon, de mindig megnézem, hogy nem maradt-e nyers. Egyszóval megkóstolom. Ha kész lehet rá tojást is ütni.

 

3. Csirkemell, comb, nyúl, kis darabokra vágott husi. Párolva, vagy főve. Keverek hozzá rizst (max egy teás kanálnyit és azt is szétnyomva, mert kiválogatja) és pl. szétnyomott zöldborsót. (lehet mindenféle zöldséget, gyümölcsöt)

 

(ez pritamin paprika, tojás, párolt csirkemell)

 

 

 Fénykép: Finom vacsi. Csirkemell főve, sütőtökkel és egy cseppnyi mézzel. El is fogyott.

(Csirkemell főve, sütőtökkel és egy cseppnyi mézzel.)

 

4. Csirkemell, comb, nyúl, kis darabokra vágott husi. Egy kávés kanál mézzel keverve, reszelt répával (ezt a Sündörgőn lestem el)

 

5. Csirkemell, comb, nyúl, kis darabokra vágott husi, májjal, szívvel. Párolva, vagy főve. Jöhet hozzá, zöldség, főtt tojás, gyümölcs.

 

6. Hal főve, vagy párolva. A halat apukám fogja, abból teszek el neki kis szeleteket, főleg a farka végéből, mert ott kevesebb a szálka. Tehát nem kell nagy szeletre gondolni. Ha főzöm, csak sima lobogó vízbe dobom és ha kifehéredett, kb. 2-3 perc kész is van. Ezután jól kiszálkázom és eheti is, akár magában, akár tojással, vagy zöldséggel. Ha tojással csinálom, belekeverem a sülő tojásba.

 

7. A mai napig kap időnként nyes husit is. Én nem adok neki egeret, mert sajnálom., mármint az egérfiókát. Úgyhogy marad ez. Csakis olyan husit kap nyersen, amit tudom, hogy jó helyről való. Olyankor teszek el neki, ha anyósomnál vagyunk, és pipi, meg nyuszi is terítékre kerül. Áruházival meg sem próbálnám. Figyelem! Ezt sem tudja minden süni megenni!  Hasmenése is lehet a nem megfelelő husitól. Tenyésztők nem is ajánlják. Ugyanúgy olvastam olyanról is, aki fagyasztott egérfiókot adott neki és attól lett beteg a sünije. Mindenképpen legyünk körültekintőek a süniknek választott élelmiszerekkel kapcsolatban!

 

(nyers husi, reszelt nyers répával)

 

8. Fasírt. Ezt Mónitól tanultam, csak raktam bele zöldséget is, vagy darabokra vágott főt tojást. Egy adag darált husi, pl. pipi, vagy pulyka, vagy nyuszi comb, egy  tojással elkeverem, majd egy kis hőálló tálkában (én nagyon vékonyan kivajazom), lefóliázva megsütöm. Nem kell sok idő neki. Kb. 15-20 perc, de ezt két napra csinálom. Kihűlés után apró darabokra vágom és eheti.

 

Ugyanezt halból is meg  lehet csinálni.

 

9. A főtt májat összetöröm főtt tojással. Ezt is meg lehet még bolondítani némi zöldséggel, gyümölccsel.

 

10. Főtt tojás lisztkukaccal.

 

 

11. Itt konzerv kaját eszik, kukaccal, és almadarabokkal. Nem vált be, ezért nem adok konzervet. Csak a kukacot ette meg. Valakinek, lehet, hogy beválik.

 

12. Kicsit szerettem volna elszórakoztatni Jaspit estére. Csináltam neki egy kicsi kivájt almát, amit kukaccal töltöttem meg. Sajnos nem nyerte el a tetszését, vagy csak nem akart megdolgozni a kajáért.

 

Természetesen ezeken kívül a száraz és élő eledel is fontos nekik. Erről a kérdések és válaszokban olvashattok bővebben.

 

jasperatorpesun.webnode.hu/kerdesek-es-valaszok/

 

Párolt csirkemell, répa és egy kis rizs. Bepuszilta reggelre az egészet.
 
 

 

okba adagolom, aztán megy a fagyasztóba.
 

Csirkemell, és lágtojás

 

 

© 2012 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode